Orthorexia Nervosa

Orthorexia Nervosa is een 'niet officieel erkende' eetstoornis die wordt gekenmerkt door een onveilige obsessie met gezond eten. Mensen met Orthorexia Nervosa raken zo gefixeerd op zogenaamd 'gezond eten' dat ze hun eigen welzijn beginnen te schaden. De term voor deze eetstoornis is afgeleid van het Griekse woord ‘orthos’ dat ‘goed’ betekent en ‘rexia’ dat ‘honger’ betekent. In de meeste gevallen begint Orthorexia Nervosa op een onschuldige manier, maar ontwikkelt het zich tot een obsessie over gewicht en gewichtsverlies. Deze gedachten beginnen de boventoon te voeren waardoor ze in de weg komen te staan van het dagelijks functioneren. 

Net als bij Anorexia houdt Orthorexia Nervosa in dat de hoeveelheid en de verscheidenheid aan gegeten voedsel drastisch wordt beperkt, wat vaak tot ondervoeding leidt. Voorbeelden van ernstige eetstoornissen bij Orthorexia Nervosa zijn onder meer het eten van alleen fruit en groenten of het consumeren van alleen biologisch voedsel. Hoewel Orthorexia niet is opgenomen in de diagnostische en statistische handleiding van psychische stoornissen, vijfde editie (DSM-5), wordt het door veel professionals in de geestelijke gezondheidszorg erkend als schadelijk voor lichaam, geest en ziel.

Wat zijn de symptomen van Orthorexia Nervosa?

Het hebben van ongezonde, obsessieve gedachten en negatieve emoties over ‘schoon’ of ‘gezond’ voedsel, kan mensen ertoe aanzetten dat zij zich isoleren van vrienden en familie. Dit veroorzaakt een druk op het sociale leven en de persoonlijke relaties. Bovendien wordt de gezondheid geschaad door het beperken van voedselgroepen, wat resulteert in een tekort aan noodzakelijke voedingsstoffen en vitamines. Bekende symptomen van Orthorexia Nervosa zijn:

Een obsessie met het vermijden van voedingsmiddelen die dierlijke producten, vetten, suiker, zout, kleurstoffen of kleurstoffen en pesticiden bevatten.

Een fixatie met eten en daarbij de ontwikkeling van aandoeningen zoals astma, allergieën en gastro-intestinale problemen.

Een obsessie met het nemen van supplementen en vitamines.

Een extreme beperking van voedselgroepen; vaak leidt dit tot het consumeren van in totaal minder dan tien ingrediënten.

Meer tijd besteden aan het nadenken over en plannen van eten.

Prioriteit geven aan eten in het dagelijkse schema boven andere taken.

Irrationele bezorgdheid over voedselbereidingstechnieken en de netheid van de keuken.

Het vermijden van eten dat door anderen is bereid of wordt aangeboden.

Sterkte gevoelens van schuld of schaamte bij het consumeren van ongezond voedsel.

Gevoelens van macht en rechtvaardiging bij het consumeren van enkel gezond voedsel. Weigeren om uit eten te gaan of zichzelf een verscheidenheid aan voedsel toe te staan.

Zich isoleren van anderen die niet dezelfde opvattingen hebben over eten.

Obsessie over de maaltijdbereiding.

Gevolgen van Orthorexia Nervosa

Mensen die aan Orthorexia Nervosa lijden zijn ervan overtuigd dat ze een gezonde levensstijl volgen, maar hun eetpatroon is dwangmatig geworden en biedt niet de verscheidenheid aan voedingsmiddelen die nodig zijn voor de belangrijke opname van voedingsstoffen. Dit is de reden waarom personen die aan Orthorexia lijden over het algemeen afvallen en een hoog risico lopen om een ​​eetstoornis te ontwikkelen, vaak Anorexia Nervosa. Bovendien hebben individuen die lijden aan Orthorexia Nervosa de neiging zichzelf te isoleren van sociale activiteiten en interacties met anderen, wat leidt tot een depressie.

Over onze Orthorexia Nervosa behandeling

Bij Rise Treatment Centre bieden we een residentieel klinisch programma voor de behandeling van Orthorexia Nervosa. Ons programma is evidence-based en heeft betrekking op jouw algehele gezondheid en welzijn. We helpen jou de oorzaken van je Orthorexia Nervosa te begrijpen en combineren psycho-educatie, mindfulness, groepssessies, individuele therapie en Familie Therapie om je te begeleiden naar een duurzaam herstel.