Eetbuistoornis / Binge Eating Disorder (B.E.D.) behandeling

Eetbuistoornis / Binge Eating Disorder, ook wel bekend als B.E.D., is een slopende psychische aandoening waarbij mensen vaak de controle over hun gedrag verliezen en in één keer overmatige hoeveelheden voedsel eten. Mensen met een Eetbuistoornis houden zich niet bezig met compenserend gedrag, zoals het gebruik van laxeermiddelen of diuretica. Getroffenen vinden het buitengewoon moeilijk om zichzelf te stoppen tijdens een eetbui en ondergaan vaak negatieve emotionele, fysieke en sociale gevolgen. B.E.D. werd in 2013 officieel erkend als een formele eetstoornis in de diagnostische en statistische handleiding voor psychische stoornissen (DSM-5). De erkenning van het bestaan ​​en de impact ervan op patiënten brengt eindelijk aandacht voor deze aandoening en maakt een behandeling mogelijk voor diegenen die er door getroffen zijn.

Nogmaals, mensen met een Eetbuistoornis houden zich niet bezig met overgeven of intensief sporten om de eetbui te compenseren. Dit wil echter niet zeggen dat B.E.D. licht moet worden opgevat. Het is een slopende aandoening met verwoestende fysieke en emotionele gevolgen voor zowel de direct getroffenen als de naasten.

Mensen die aan B.E.D. lijden eten over het algemeen heel snel, vaak zonder echt een hongergevoel te ervaren. De stoornis wordt geassocieerd met een onderliggende mentale toestand van depressie en angst, en episodes komen tenminste eenmaal per week gedurende een periode van drie maanden voor.

Wat zijn de symptomen van een Eetbuistoornis?

Mensen die kampen met een Eetbuistoornis ervaren vaak schuld en schaamte. Dit maakt het behandelen moeilijk aangezien zij veelal niet met hun gedrag naar buiten komen. We hebben een lijst met algemene kenmerken van een eetbuistoornis samengesteld om op te letten:

Ongewoon grote, overmatige hoeveelheden voedsel eten in een relatief korte tijd en je onbeheerst voelen.

Sneller eten dan normaal.

Grote hoeveelheden eten als je geen fysieke honger hebt.

Eten tot het punt dat je je ongemakkelijk vol voelt.

Geheimzinnig zijn over je eetgedrag of bij voorkeur alleen eten, vanwege schaamte over de hoeveelheid voedsel.

Je verdrietig of depressief voelen over je lichaam of gewicht.

Je verdrietig, angstig of bedroefd voelen over je eetbuien.


Medische gevolgen van een Eetbuistoornis

Hoewel een Eetbuistoornis kan voorkomen bij personen met een gemiddeld gewicht, kan tot tweederde van de mensen met B.E.D. potentiële levensbedreigende medische complicaties ervaren die verband houden met obesitas. Dit zijn de eventuele medische gevolgen van een Eetbuistoornis:

Overmatige gewichtstoename

Hoge bloeddruk en cholesterol

Type 2 diabetes

Galblaas ziekte

Hartziekte

Artrose

Over onze Eetbuistoornis behandeling

Bij Rise Treatment Centre bieden we een residentieel klinisch programma voor de behandeling van een Eetbuistoornis. Ons programma is evidence-based en heeft betrekking op jouw algehele gezondheid en welzijn. We helpen de oorzaak van jouw Eetbuistoornis te begrijpen en combineren psycho-educatie, mindfulness, groepssessies, individuele therapie en Familie Therapie om je te begeleiden naar een duurzaam herstel.