Anorexia Nervosa behandeling

Wat is Anorexia Nervosa?

Anorexia Nervosa, ook wel Anorexia genoemd, is een ernstige psychische aandoening waarbij het lichaamsgewicht van getroffenen extreem daalt vanwege een beperkte voedsel- en energie inname. Anorexia Nervosa ontwikkelt zich gewoonlijk tijdens de tienerjaren, maar kan mensen van elke leeftijd, achtergrond, klasse of geslacht treffen. Sommige personen die aan anorexia nervosa lijden, kunnen tijdens hun leven ook te maken krijgen met herhaalde cycli van eetbuien en purgeren. 

Twee soorten anorexia nervosa

Over het algemeen kunnen we twee soorten Anorexia Nervosa onderscheiden: het restrictieve type en het purgerende type. Het restrictieve type is gericht op het behouden van de controle over het gewicht door restrictief eten en overmatig sporten (Orthorexia Nervosa). Het purgerende type is gemengd, waarbij patiënten heel weinig eten en overgeven of laxeermiddelen misbruiken na een maaltijd. Beide soorten Anorexia Nervosa delen de eigenschappen van een extreem laag lichaamsgewicht in het individu en gedragingen die een gezonde levensstijl verhinderen. 

Wat zijn de symptomen van Anorexia Nervosa?

Anorexia Nervosa is een complexe aandoening en het is belangrijk om de symptomen te herkennen. Dit zijn de algemene kenmerken die worden vertoond:

  • Een constant gevoel van bezorgdheid of schaamte over het lichaam of het gewicht.
  • Een aanzienlijke en ongegronde angst om aan te komen en het gewicht regelmatig willen controleren. 
  • Het beperken van de soorten of de hoeveelheid geconsumeerd voedsel.
  • Schuldgevoelens en schaamte na het eten.
  • Vermijden van sociale eetsituaties of eten met anderen.
  • Isoleren van anderen of de meeste tijd alleen doorbrengen.
  • Overmatig sporten; dieetpillen, laxeermiddelen, diuretica of andere stoffen misbruiken om het lichaamsgewicht te beheersen of te manipuleren.
  • Het lichaam anders waarnemen dan hoe anderen het zien.
  • Genieten van het bereiden van eten voor anderen, maar niet voor zichzelf.
  • Moeilijkheden om verplichtingen of verantwoordelijkheden na te komen ten gevolge van trainingsgewoonten, eetpatronen of zorgen over het uiterlijk.


Over onze Anorexia Nervosa behandeling

Bij Rise Treatment Centre bieden we een residentieel klinisch programma voor de behandeling van Anorexia Nervosa. Ons programma is evidence-based en richt zich op jouw algehele gezondheid en welzijn. We helpen je om de oorzaken van Anorexia Nervosa te begrijpen en combineren psycho-educatie, mindfulness, groepssessies, individuele therapie en Familie Therapie om je te begeleiden naar een duurzaam herstel.