Verschillende soorten Eetstoornissen

Een eetstoornis is een psychische stoornis die zich kenmerkt door verstoord eetgedrag. In de meeste gevallen hebben personen met een eetstoornis vaak een verstoord lichaamsbeeld en zijn ze bang om aan te komen. Om gewichtstoename te voorkomen, zien we dat personen die lijden aan een eetstoornis voortdurend bezig zijn met wat ze eten, overmatig sporten of zich op andere gewichtsbeperkende methodes toeleggen.

In andere gevallen ervaren personen een verlies van controle tijdens het eten en hierdoor consumeren zij aanzienlijk meer dan gemiddeld in een korte tijd. Op deze pagina hebben we een duidelijk overzicht gemaakt van de verschillende soorten eetstoornissen die wij bij Rise Treatment Centre behandelen.

Anorexia Nervosa

Personen die lijden aan Anorexia Nervosa zijn gefixeerd op hun lichaamsgewicht. Zij zijn bang om aan te komen en zijn geobsedeerd met afvallen, waardoor zij de voedselinname op ongezonde wijze beperken en voedingstekorten oplopen. Anorexia Nervosa kan ernstige gevolgen hebben voor het lichaam, de gezondheid en het geestelijke welzijn.

Lees meer

Binge Eating Disorder

Personen die lijden aan B.E.D. (Eetbuistoornis / Binge Eating Disorder) hebben last van eetbuien, waarbij zij in een korte tijd aanzienlijk meer eten dan wat de meeste mensen zouden eten. Mensen die lijden aan B.E.D doen niet aan purgeren of compensatiegedrag. B.E.D. kan worden veroorzaakt door emoties zoals woede of verdriet, en kan leiden tot schuldgevoelens en schaamte over eetbuien.

Lees meer

Bulimia Nervosa

Boulimia Nervosa is een ernstige eetstoornis met herhaaldelijke eetbuien volgens een bepaald patroon. Deze eetstoornis wordt gekenmerkt door terugkerende gevallen van in een korte tijd aanzienlijk meer eten dan wat als normaal wordt beschouwd, gevolgd door braken of ander compensatiegedrag zoals intense lichaamsbeweging. Na de eetaanvallen en het braken ontstaan schuldgevoelens, schaamte en mogelijk depressie.

Lees meer

Orthorexia Nervosa

Orthorexia Nervosa maakt vaak deel uit van andere eetstoornissen. Als je lijdt aan Orthorexia Nervosa, ben je continu bezig om verantwoord en gezond te eten. Het eten van 'ongezonde' producten vind je eng en doe je liever niet. Ongezonde en obsessieve gedachten, emoties en gedragingen over het eten van ‘schoon’ of ‘gezond’ voedsel kunnen personen ertoe aanzetten zichzelf te isoleren van hun vrienden en familie.

Lees meer

OSFED

Personen die lijden aan Other Specified Feeding and Eating Disorder (OSFED) vertonen symptomen van alle andere eetstoornissen, die niet voldoen aan de strikte criteria voor Anorexia Nervosa, Boulimia Nervosa, B.E.D. of ARFID. OSFED kan leiden tot ernstige medische complicaties en andere psychiatrische aandoeningen. Het belangrijkste om op te letten is de houding ten opzichte van voedsel en gewicht.

Lees meer

ARFID

De voedingsstoornis ARFID staat voor vermijdende / restrictieve voedselopname. Het belangrijkste symptoom is een beperkt of restrictief dieet, resulterend in een ernstig tekort aan belangrijke voedingsstoffen, wat kan leiden tot gewichtsverlies, sociale problemen en psychosociale beperkingen. Bij deze aandoening is het lichaamsbeeld normaal totdat Anorexia Nervosa optreedt.

Lees meer